Localnicii din Popricani au sărbătorit două secole de la ctitorirea Bisericii “Sfântul Nicolae”

Viața parohiei Decembrie 10, 2014
Biserica “Sfântul Ierarh Nicolae“ din parohia Popricani, Protopopiatul Iași 1, a aniversat astăzi 200 de ani de existență. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan.
Peste 300 de credincioși au participat astăzi la aniversarea celor două secole de când există Biserica “Sfântul Ierarh Nicolae“ din localitatea Popricani. De dimineață, soborul de preoți, enoriașii și autoritățile locale l-au întâmpinat pe Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. De la poartă până la intrarea în sfântul lăcaș oamenii i-au oferit flori Mitropolitului Molodovei și Bucovinei. Câțiva enoriași au ținut în mâini cruci și prapuri. Alți credincioși l-au așteptat pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în sfântul lăcaș, purtând lumânări aprinse. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Părintele Mitropolit Teofan în biserica parohiei Popricani, veche de 200 de ani. Din soborul de preoți au făcut parte protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociații de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1.
“Recunoștința către Dumnezeu se arată în Sfânta Liturghie“
După citirea Sfintei Evanghelii, Înalt Preasfințitul Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a ilustrat semnificațiile Pildei celor zece leproși, amintind faptul că textul Evangheliei citite astăzi mai este numit “textul recunoștinței“. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a amintit de recunoștința pe care oamenii trebuie să o aibă față de Dumnezeu. “Recunoștința pe care omul este chemat să o aibă către Dumnezeu se arată în Sfânta Liturghie. Omul este chemat în zi de duminică și în zi de sărbătoare să participe la Sfânta Liturghie, pentru a fi recunoscători lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a întâmplat bun și frumos timp de o săptămână“, a spus IPS Teofan. La final, părintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iași 1, a exprimat bucuria prezenței Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, care a o încoronat prin slujba arhierească momentul aniversării celor 200 de ani de existență a Bisericii “Sfântul Nicolae“ din Popricani. Părintele paroh Alexandru Argatu a adus mulțumiri ctitorilor prin jertfa cărora s-a ridicat actuala biserică din Popricani. A urmat slujba Parastasului pentru ctitori, oficiată de IPS Mitropolit Teofan. (Constantin Ciofu)